Idag misslyckade jag totalt med att laga mat. Det har faktiskt bara hänt sisådär fyra-fem gånger hittills. Med misslyckas totalt menar jag att maten blir helt oätligt. Visst har jag väl lagat rätter som blivit lite halvdana men det har gått att äta ändå efter lite tillfix, men att behöva slänga maten, näe, det var trist.
 
Det var en soppa, jag gissar att jag har nämnt den förut faktiskt, daal. Vi spontanlagade den tidigare i år efter ett recept från Tasteline och den blev sådär soppigt perfekt, matig, kryddig, mättande och god. Med "vi" menar jag Baron Kött och Direktör Katt. Vi har som en hemlig klubb ihop där vi gör en massa speciella och intelligenta saker för att få superkrafter och målet är World Dominaton. Nädå, men som alla vet är jag gudinna över bland annat röda linser, ingefära och kokosmjölk, och det var trevligt att få introducera dessa livsviktiga ingredienser för mina vänner.
 
Oj, vad jag svamlar. Skivklåda jao.
 
Det jag skulle komma fram till var att soppan, daal, har lagats och ätits med nöje dels ovan nämnda gång och även senare när jag besökte mitt gudbarn med tillhörande mamma. Alla i familjen utom gudbarnet uppskattade soppan mycket. Och nu när jag skulle göra den hemma så, ja, jag vet inte vad som hände men i botten blev det som ett centimetertjockt lager av bränd sörja och soppan var helt oätlig. Fyfan vad surt. Som kvällsmat åt jag istället en morbid kombination av bland annat banan, mandelmassa, jordnötsssmör, müsli, yoghurt, gojibär, kokosflingor och lite sånt. Jag blev mätt.
 

Åh, herregud, känslan vid upptäckten av en hur jäkla roligt och smart pod som helst. Hur har jag kunnat missa den här? Åh, tänk så många timmar jag har framför mig!
Palak paneer är en av mina favoriträtter, helt otroligt gott är det. Jag brukar gå ungefär efter ett recept som jag hittat på sidan lagaindiskmat.se (som tyvärr verkar ha stannat upp?). Jag tror dock inte att jag fräser/steker grönsakerna så länge som receptet föreslår. Du får gå lite på känsla, sönderstekta grönsaker gör ju ingen glad.
 
Ett tips från mig är att fräsa med kryddorna litegrann innan du tillsätter spenaten, samt att addera lite tomatpuré också. Det ger god syrlighet och fyllighet tycker jag. Särskilt om en kör med blaskiga vintertomater.
 


Palak paneer (direktciterat från: lagaindiskmat.se!)
-----------------------
  • 500 g frusen hackad spenat
  • 2 st gula lökar
  • 2 msk olja
  • 3 st vitlöksklyftor
  • 5 cm färsk ingefära
  • 2 st tomater ELLER 2 dl tomatkross
  • 2 tsk garam masala
  • 2 tsk malen koriander
  • 1 tsk spiskummin
  • 0,5 tsk gurkmeja
  • 0,5 tsk chilipulver
  • 1 tsk salt
  • 1,5 dl grädde
  • 1-2 dl mjölk
  • 400 g halloumi

Gör så här:

1) Tina spenaten (förslagsvis i micron) och häll bort eventuellt överflödigt vatten.

2) Finhacka löken och fräs den i olja i en gryta ca 5 min på medelvärme.

3) Riv ingefäran och vitlöken grovt. Tillsätt detta i grytan och låt steka ytterligare 5 min.

4) Finhacka tomaterna och häll i dem i grytan och fräs 5 min till.

5) Tillsätt sedan spenaten. Rör om och häll i alla kryddorna. Låt koka 5 min!

6) Tillsätt sedan grädden och mjölken samtidigt som du rör i spenatgrytan.

7) Skär halloumin i kuber ca 2×2 cm och tillsätt dessa i spenatröran. Låt koka fem minuter till!

Servera med ris eller indiskt bröd.

--------------------------------------------------------------------------------------

Det funkar finfint med annan grädde och mjölk än från ko, och jag brukar även köra med tofu istället för halloumi (eller paneer som det ju egentligen ska vara). Ett annat tips är att byta ut hälften av halloumin mot tofu så blir sältan mindre domimant.