Jag tror på att gå vidare. Jag vet att jag periodvis (eller kanske alltid) hatade gymnastiken, att den gav mig ångest och det ena med det andra, men jag minns faktiskt inte riktigt hur det verkligen var. Förmågan att förändras borde vi omfamna och hylla mycket mer! Jag är inte samma Biboon som för fem år sedan och har definitivt inte mycket gemensamt med den person som en gång fick betyget IG och 2 i gymnastik. Eller idrott och hälsa. Eller vad det nu hette.
 
Jaja, men ett brev var det ja.
 
-----
Hej gympalärare!
 
Jag förstår att du har en läroplan som ska följas. Jag tänker mig att du i ditt val att bli gympalärare hade något slags vision om att sprida träningsglädje. Det hade varit ett smart om du lagt upp lite olika strategier för elevernas olika behov. Ja, du vet, sportfånarna och prestationspersonerna, de som hängde på och gjorde så gott de kunde med sina ostyrsliga tonårskroppar, och de som bara hatade gympan totalt och knappt var där.
 
Under mina 12 år (herregud!) såg jag att minst en tredjedel i varje klass snarare byggde upp en avsky mot att träna och röra på sig genom skolgympan än tvärs om. Jag var en av dem. Jag lärde mig ingenting vettigt eller bra på gymnastiken. Det erbjös ingen som helst insikt om att det går att uppnå glädje och välmående genom träning. Det är ett misslyckande.
 
Jag förstår som sagt att du följer din läroplan, men så jäkla styrd kan du väl inte ha varit att det inte hade gått att göra på ett annat vis? Eller kanske var du redan från början en av sportfånarna med noll förståelse för de som inte tog uppvärmningsmatcherna på blodigt allvar och så vidare? Elitism tjänar ingenting till. Det kommer alltid att finnas personer som inte är lika starka och det gagnar alla, även dig, att hjälpa dem istället för att stjäpa!
 
Jag tror tveklöst att en genomtänkt skolgympa som skulle vara fantastiskt bra för alla elever. Det borde ingå massor mer av träning och hälsa i grundskoleutbildningarna. Hur kan man träna, vikten av vila, vikten av att äta, insikten i det fina med en fungerande kropp, allt sånt! Att prägla in lite rörelseglädje i varenda unge borde vara grundläggande. Rörelseglädje utan prestationskrav!
 
Så, gympalärare, det var faktiskt ert fel, inte mitt. Min träningsglädje har jag hittat alldeles på egen hand och den har ingenting gemensamt med de konstigheter vi höll på med i skolan. Punkt.
 
Hejdå!
 
~~
Biboon
 
 
 
 

Kommentera

Publiceras ej